Santana CPRO

Herkomst 
P.R.I. Wageningen, Nederland. 

Groei 
Middelsterk, tamelijk vlakke takstand, minder kop- en scheutgroei dan Elstar. 
Lange takken

Bemesting
Bemesting is noodzakelijk. Bij zwakke grond wordt fertigatie aanbevolen

Bloei 
Bloeit goed, maar niet uitbundig, net voor Golden Delicious. Bloeit vooral op tweejarig hout, goede kruisbestuiving is gewenst. Goede bestuivers zijn Topaz en sierappels.

Ziektes 
Beperkte resistent tegen de belangrijkste schimmelziekte in de appelteelt, namelijk schurft. Bestrijding van schurft in Santana is dat maar heel beperkt nodig. Santana is daarom het appelras in Nederland wat het (meest) milieuvriendelijk geteeld wordt. Santana is weinig vatbaar voor vruchtboomkanker, maar zeer vatbaar voor meeldauw.

Productiviteit 
Goed, zoals Elstar; weinig neiging tot beurtjaren.

Dunnen
Jaarlijkse dunning is nodig om een goede vruchtgrootte te krijgen 

Plukperiode
Voor korte bewaring een week na Elstar. Voor lange bewaring een week vóór Elstar. 

Uiterlijk 
Gestreepte helder- tot donkerrode blos op geelgroene ondergrond. De vruchten komen vrij makkelijk op kleur en zijn vrij groot. 
     
Kwaliteit 
Santana is een lekkere, knapperige, sappige en frisse appel. Het is een echte Nederlandse appel en is een nakomeling van Elstar. Santana is wat knapperiger en wat frisser of iets zuurder dan Elstar

Bewaring 
Goed, zes maanden in combinatie met Elstar en Jonagold. Bij lange ULO-bewaring koolzuur zo laag mogelijk en nooit hoger dan 3%. 

Bijzonderheden Santana
Ook voor mensen met niet-ernstige appelallergie 
Santana is een knapperige, sappige en frisse appel. Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat ongeveer driekwart van de mensen met niet-ernstige of milde appelallergie wel Santana kunnen eten. De Santana wordt daarom hypoallergeen genoemd. Hypoallergeen beketent “verminderd allergeen”, ofwel dat veel mensen met appelallergie niet of minder allergisch reageren na het eten van Santana

Santana CPRO ® is goed voor mens en milieu

Santana CPRO
Eigenschappen

Pluktijdstip

Oogsttijd september / september

Bewaarbaarheid

Bewaartijd

Vruchtkleur

Egaal rood
Meer informatie